Γλυκό κουταλιού ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


portok_piato• Το Γλυκό
Μην ξεχνάμε ότι όλες οι δίαιτες καταδεικνύουν τα γλυκά κουταλιού ως ιδανικά για το γλυκό μέρος της υγιεινής διατροφής μας αφού περιέχουν φυτικές ίνες, σάκχαρα και καθόλου λιπαρά Κατά την δοκιμή θα σας κερδίσει με την συμπαγή βελούδινη αίσθηση πλαισιωμένο από την πρωτόγονη /αυθεντική γεύση του καρπού. Η επίγευση έχει πλούτο και μεγάλη διάρκεια, με χαρακτηριστικό την ανεπαίσθητη πικράδα στην οποία συγκεντρώνεται η μοναδική συνταγή παρασκευής του γλυκού.

• Το Φρούτο
Το δέντρο της πορτοκαλιάς με Ινδική και Κινέζικη καταγωγή και επιστημονικό όνομα: Κιτρέα η Σινική ή Citrus Sinensis είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια και έφτασε στις Μεσογειακές περιοχές περίπου στο 1490 από Πορτογάλους θαλασσοπόρους. Στην Ελλάδα βρήκε ένα φιλόξενο κλίμα για να καλλιεργηθεί εντατικά και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αφού δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αναπτύσσεται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 8 μέτρα. Τα ανοιξιάτικά άνθη της είναι λευκά, με τόσο χαρακτηριστικά ωραίο άρωμα που οι πιο αντικειμενικοί κριτές οι μέλισσες το επιλέγουν για να δώσουν το ανθόμελο πορτοκαλιού εξαιρετικό σε γεύση και μυρωδιά. Το πορτοκάλι (καρπός-φρούτο του δένδρου) είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα . Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό . Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Παρέχει περίπου 170 ουσίες με μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από υπέρμετρη παραγωγή των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική portok_froutoεπίδραση στο κύτταρο. Το καταπληκτικό αυτό φρούτο παρέχει επίσης μια αξιόλογη αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση και ως εσπεριδοειδές αποτελεί δυναμική πηγή ευεργετικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως η βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, φυτικές ίνες και φολικό οξύ. Η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι χαμηλή. Επίσης η αύξηση της γλυκαιμίας που προκαλεί είναι χαμηλή.