Γλυκό κουταλιού ΚΕΡΑΣΙ


• Το Γλυκόkerasi_piato
Το γλυκό κεράσι «της αθανασίας» φτιάχνεται από τραγανά κεράσια της ποικιλίας Ρουπκόβου και έρχονται από την ορεινή Πέλλα με τα πληθωρικά νερά, με τους καταρράκτες και τις λίμνες της. Συγκεκριμένα σε υψόμετρο 650 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, στο νομό Πέλλας, τα κεράσια έχουν βρει το «σπίτι» τους. Με την παραγωγική διεργασία μας καταφέραμε να διατηρήσουμε την τραγανή υφή το άρωμα και την γεύση του φρέσκου φρούτου και να δημιουργήσουμε ένα γλυκό με στιβαρό σώμα με έντονη προσωπικότητα, αρμονία και μεγάλη διάρκεια που μπορεί να τρώγεται από μόνο του, αλλά να είναι ιδανικό για να συνοδεύσουμε γιαούρτι και παγωτό, το σιρόπι του είναι επίσης κατάλληλο για να το περιχύσουμε πάνω σε κρεμώδη γλυκίσματα.

• Το Φρούτο
Η κερασιά ανήκει στο γένος Prunus και είναι συγγενής της βυσσινιάς. Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ο χρόνο. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών και προτιμά κυρίως αυτά που δεν περιέχουν ασβέστιο. Τα άνθη της είναι μεγάλα, λευκά και είναι οργανωμένα σε ταξιανθίες. Η κερασιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το κεράσι. Καταγωγή της είναι η περιοχή του Καυκάσου και έφτασε στην Ευρώπη πολύ γρήγορα ενώ όλες οι ποικιλίες της προέρχονται από την αγριοκερασιά. Το ότι τα λάτρεψε ο Λούκουλλος λέει πολλά από μόνο του. Μόλις τα πρωτοαντίκρισε, ο Ρωμαίος στρατηγός άνοιξε τα μάτια του με ενθουσιασμό, μόλις τα γεύτηκε όμως άνοιξε η όρεξη του, και όλοι ξέρουμε τι kerasi_froutoσήμαινε αυτό. Όταν επέστρεψε στην Ιταλία, σχεδόν τα επέβαλλε στους συμπατριώτες του. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες κερασιάς που βασικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που έχουν απαλή σάρκα και αυτές που έχουν τραγανή. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες ενώ τα κεράσια που παράγονται θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας. Η Ελλάδα έχει την 10η θέση στον κόσμο με 43.000 τόνους ετησίως.