Γλυκό κουταλιού ΦΡΑΟΥΛΑ


• Το Γλυκόfraoula_piato

  H Φράουλα που χρησιμοποιείται στα γλυκά «της αθανασίας» προέρχεται από καλλιέργειες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της δυτικής Πελοποννήσου (Ηλεία – Αχαΐα). Σε αυτή την περιοχή με το ήπιο, γλυκό μεσογειακό κλίμα, η φράουλα έχει βρει τις ιδανικές συνθήκες για να δώσει καρπούς με αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα και το ξεχωριστό άρωμα φράουλας υψηλής ποιότητας αφήνοντας για το τέλος την χαρακτηριστική ξινή επίγευση που μόνο οι γνήσιες πρώτες ύλες και η φροντίδα του εργαστηρίου «της αθανασίας» μπορούν να προσφέρουν. Έχοντας επίγνωση της ευαισθησίας αυτού του υπέροχου φρούτου, προσαρμόσαμε την διεργασία κατάλληλα ώστε να πετύχουμε αυτό το μοναδικό γλυκό που περιέχει ολόκληρα φρούτα συνεκτικά με το υπέροχο πορφυρό χρώμα και το άρωμα φράουλας – καραμέλας.

• Το Φρούτο

   H φράουλα ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός ,εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν αλλά καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και διαδόθηκε έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η καλλιέργειά της όμως εκτοξεύτηκαν τον 18ο αιώνα, όταν ένα νέο είδος ήρθε από την μακρινή Χιλή αποτελώντας την αφετηρία για όλες τις νέες ποικιλίες, περίπου 600, που υπάρχουν σήμερα. Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Τα συστατικά που περιέχει το φρούτο της φράουλας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν από ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγω των φυτικών ινών), και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα στοιχεία. Διαθέτει όμως και καλλυντική δράση. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη fraoula_froutoέδειξε ότι η μείξη φράουλας με αλκοόλ, σε μορφή κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό και πολλές ασθένειες, (J. Sc. Food Agriculture, 2005). Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου.