Γλυκό κουταλιού ΜΗΛΟ ΦΥΡΙΚΙ


 • Το Γλυκόfyriki_piato
Το γλυκό φυρίκι που σας προτείνουμε έχει βαθιά μεστή γεύση που προέρχεται τόσο από το μήλο όσο και από τα μεγάλα κομμάτια καρύδι που κρύβει το κάθε μηλαράκι μέσα του.

• Το Φρούτο
Το μήλο είναι ο σαρκώδης καρπός της μηλιάς από το είδος Malus domestica. Η μηλιά είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα δέντρα. Τα μήλα έχουν καλλιεργηθεί για χιλιάδες χρόνια στην Ασία και την Ευρώπη, και πήγαν στη Βόρεια Αμερική από τους Ευρωπαίους αποίκους. Υπάρχουν περισσότερα από 7.500 γνωστές ποικιλίες μήλων, με μια σειρά από επιθυμητά χαρακτηριστικά. Διαφορετικές ποικιλίες εκτρέφονται για διάφορες γεύσεις και χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μαγειρικής, και την παραγωγή μηλίτη. Τα μήλα ήταν παρόντα στη μυθολογία και τις θρησκείες πολλών πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού αλλά και στην χριστιανική παράδοση. Στην ελληνική μυθολογία, ο Έλληνας ήρωας Ηρακλής, ως μέρος των δώδεκα άθλων του, ήταν υποχρεωμένος να μεταβεί στον Κήπο των Εσπερίδων και να πάρει τα χρυσά μήλα από το δέντρο της ζωής . Η παροιμία «Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα." είναι χαρακτηριστική για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το μήλο στην υγεία . Βασική έρευνα υποδεικνύει ότι το μήλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του καρκίνου του πνεύμονα.Η ελληνική ποικιλία Φυρίκι συναντάται ως επί το πλείστον στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Πριν από 150-200 χρόνια εμφανίστηκε στο Πήλιο ένα μοναδικό στο είδος μήλο, μικρό στο μέγεθος και υπόξινο στη γεύση: το φυρίκι, το ήμερο και το άγριο fyriki_frouto(που δεν είναι εδώδιμο). Το φυρίκι είχε σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων ποικιλιών: ήταν ένα μήλο ανθεκτικό στις ασθένειες και με μεγάλη αντοχή μετά τη συγκομιδή. Με την έλευση όμως των καινούργιων ποικιλιών περιορίστηκε πολύ η καλλιέργειά του λόγω των μεγάλων απαιτήσεών του.